Srebial palsi hastasıyım yürüyemiyorum ehliyet için hastaneye başvurdum yanlış kayıt açılmış sonra tekrar kayıt açıldı. Nörolojik muayene hem sevk hem sürücü olması uygun değildir diye not düşmüş ve sevk verdi yani hekim itirazı yapamadım komisyona girdim ve sürücü olamaz raporu çıktı. Bende itiraz ettim itiraz dilekçem aşağıda aydına sevk edildi sormak istediğim direk komisyona çıkıyormuşsun herhalde ama ben tekrar hastaneye muayene olmak istiyorum tekrar hastaneye sevk etmezler mi. Ederlerse nasıl olur açıklarsanız sevinirim.
KONU: Sürücü Sağlık Raporu Değerlendirmesine İtiraz ve Hakem Hastaneye Sevk Talebi
Tarafıma düzenlenen sürücü sağlık raporu sürecinde, nöroloji değerlendirmesi doğrultusunda komisyon tarafından “Sürücü olması uygun değildir” kararı verilmiştir. Mevcut tıbbi bulgularım ve fonksiyonel kapasitem dikkate alındığında bu kararın yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyim.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri lisans mezunuyum. Bilgisayar kullanımı ve grafik tasarım alanlarında sertifikalı eğitimlerim bulunmaktadır. Alt ekstremite kısıtlılığım nedeniyle akülü tekerlekli sandalye kullanmakta olup; kalem tutma, yazı yazma, bilgisayar ve telefon kullanımı düğme ilikleme anahtar çevirme küçük nesneleri tutma gibi ince el becerisi gerektiren tüm faaliyetleri bağımsız ve etkin şekilde yerine getirmekteyim. Güncel FTR değerlendirme raporumda üst ekstremite kas gücümün tam, konuşma ve kooperasyonumun iyi olduğu objektif olarak tespit edilmiştir.
Nöroloji muayenesinde Dismetri ve Muayene Stresi Açısından: Muayene sırasında oluşan yoğun stres, heyecan ve hatalı kayıt sürecinden kaynaklanan baskı nedeniyle fonksiyonel kapasitemi tam olarak yansıtamadım. Test esnasında gözlemlenen dismetri (hedef sapması) bulgusu geçici bir heyecan reaksiyonudur. Gerçekte üst ekstremitelerimde 5/5 kas gücüm ve motor kontrolüm tam olup; mesafe tayini, hedefe ulaşma ve el-göz koordinasyonu gerektiren tüm günlük/mesleki eylemleri eksiksiz ve sapmasız bir şekilde yapabilmekteyim.
Nöroloji muayenesinde uygulanan Disdiadokokinezi (hızlı ardışık el çevirme) testinde, Serebral Palsiye bağlı ön kol kaslarımdaki (pronator/supinator) spastisite ve mekanik eklem hareket kısıtlılığı nedeniyle bilek hareketini tam açıklıkta yapamamaktayım. Ancak mevcut kapasitem doğrultusunda hareketi olabildiğince hızlı ve ritmik şekilde uygulayabilmekteyim. Bu durum merkezi motor planlama veya koordinasyon bozukluğundan kaynaklanmamaktadır. Bilek rotasyonu gerektirmeyen diğer koordinasyon testlerini de başarılı şekilde yerine getirebilmekteyim. Kısıtlılığım FTR açısından mekanik eklem hareket kısıtlılığı kaynaklı olup sürücülük yeterliliğimin tek başına olumsuz değerlendirilmesine neden olmamalıdır.
Ayrıca süreç başında ilk sağlık kuruluşunda oluşan sistemsel hata nedeniyle dosyam özel tertibatlı araç kaydı üzerinden açılmış, bu aşamada ilk nöroloji uzmanı tarafından sisteme “Sürücü olması uygun değildir” şeklinde not düşülmüştür. Daha sonra bunun hatalı kayıt olduğu tarafıma bildirilmiş ve ehliyet başvurusu için yeniden kayıt oluşturulmuştur. Ancak yeni nöroloji değerlendirmesinde önceki olumsuz kaydın görülmesi nedeniyle değerlendirme sürecinin bu kayıttan etkilendiğini düşünmekteyim.
Disdiadokokinezi testi sırasında elim tam dönüş yapmadığında, bunun Serebral Palsiye bağlı spastisite ve eklem hareket açıklığı kısıtlılığından kaynaklandığını ifade etmeme rağmen, hareketi yapıp yapamadığıma bakılmadan “bak olmuyor, yapamıyorsun” şeklinde değerlendirmede bulunulmuştur. Oysa hareketi mevcut kapasitem doğrultusunda olabildiğince hızlı ve ritmik şekilde uygulayabilmekteyim. Bu durum merkezi motor planlama veya koordinasyon bozukluğundan değil, fiziksel hareket kısıtlılığından kaynaklanmaktadır.
Yaşadığım stres ve heyecanın da muayene sırasında fonksiyonel kapasitemi tam olarak yansıtmamı etkilediğini düşünmekteyim. Söz konusu hatalı kayıt durumunu komisyon aşamasında da açıkça ifade etmeme rağmen, değerlendirme önceki nöroloji kaydı doğrultusunda sonuçlandırılmıştır.
Yukarıda açıkladığım nedenlerle, sürücülük uygunluğumun ilgili mevzuat kapsamında, gerekirse özel tertibatlı araç ve yardımcı sürüş sistemleri yönünden değerlendirilerek tarafsız bir Hakem Hastaneye sevk edilmek suretiyle yeniden incelenmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
EKLER:
1.1.750 TL rapor ücreti tahsil edildiğine ilişkin ödeme makbuzu.
2.Sağlık değerlendirme, komisyon evrakları ve FTR değerlendirme raporu.