Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekliyim, kontrol muayenesinde oranım %40’a düştü. Emekliliğim sonlandırılacak mı?

Ne yapsam bilemedim, 5 yıl uzun bir süreç, emekliği bozsam primlerim devam etse daha mı iyi olur.
5 yıl sonra, mevcut bu şartlar ile vergi indirimi ile emeklilik sonlanacak, oranım 1 hastalıktan %40 süresiz olacak. Yeni kanuna göre ek1 hastalık listesinde hafif çalışma gücü kaybına giriyor sanırım (aşağıya yazdım), 2031 yılında yeni kanun ile başvursam emekli ederler mi bilemiyorum.

Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar

Ağır çalışma gücü kaybı kriterlerini karşılamayan tüm allojenik nakil hastaları

@OturanBoğa, Merhaba abi, ben şu an bu durum ile karşı karşıyayım. Yazdıklarınız şu an geçerli mi ? Bu konu hakkında son durum nedir?

Son düzenleme:
@Phalanx, bizde emekli olalım diye başvuru yapiyoz
.adamın olan emekliliğini iptal ediyorlar bizi hiç sallamazlar ozaman .. paraları yiye yiye bitirdiler tabi

@barcan88, Kontrol muayenesinde ilk raporda gerekli oranı alamazsan emeklilik ilk etapta durdurulur. ( Aylık durdurulur )

Eğer itiraz sonucu yine gerekli oranı alamazsan bu sefer emeklilik sonlandırılır.

@BnymnYldz, tamam anladım. Yasal İtiraz süresince emeklilik durduruluyor. İtiraz edersen ve yine oran değişmezse emeklilik sonlandiriliyor. İtiraz etmesen de sgk Yasal itiraz süresini bekliyor, o sürede emeklilik durduruluyor. Yasal İtiraz süresi içerisinde itiraz edilmediği vakit, süre sonunda durdurulan emeklilik sonlandiriliyor.
Doğru anlamışım değil mi?
Teşekkürler 👍

@cakir59,

Evet, benim iddiam net. Aksini uygulayan SGK hem haksız hem hukuksuz iş yapıyor bence. Benim başıma gelse anında dava konusu yaparım.

@OturanBoğa, abi 07.02.2025 tarihli genelde aşağıdaki gibidir. Bu genelgeye dayanak olarak emeklilik düşüyor.

7538 Sayılı Kanunla Emeklilik İşlemlerinde Yapılan Değişiklikler GENELGE 2025/4

10.1. Merkez Sağlık Kurulu tarafından engellilik derecesi tespiti yapılırken kontrol muayene tarihi konulanların; kontrol muayenesi nedeniyle sevk edildikleri sağlık kuruluşlarından temin edilen sağlık kurulu raporlarında;

- Engel oranı %40' ın üstünde belirlenen ve tahsis talep tarihi esas alınarak yeni engellilik derecesine göre aylığa hak kazanma koşullarını sağlayanların işlemleri sağlık hizmet sunucusundan gelen rapora göre sonuçlandırılacaktır.

- Engel oranına %40' ın altında olan veya %40'ın üzerinde belirlenmesi ve tahsis talep tarihi itibarıyla yeni engellilik derecesine göre aylığa hak kazanma koşullarını sağlamayan sigortalıların aylığı kesilecektir.

Diğer taraftan, aylığı kesilen sigortalıların Kurumumuza itiraz etmesi halinde Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmeliğinin 12 nci maddesi gereğince itirazları il sağlık müdürlüğüne bildirilecektir.

Kurumumuz aracılığıyla veya doğrudan il sağlık müdürlüğüne yaptıkları itiraza istinaden haklarında rapor düzenlenen sigortalılar, il sağlık müdürlüğü aracılığıyla hakem hastaneye sevk edilecek ve hakem hastane tarafından düzenlenecek rapora göre işlem yapılacaktır.

Bu sigortalıların kontrol muayene sürecinin başlatılması, aylıklarının kesilmesi veya yeniden başlatılmasında, “5. Kontrol Muayene İşlemleri” başlığı ve bu başlığın “5.1.Kontrol Muayenesi Sonucu Aylık Başlangıç Tarihinin Tespiti” alt başlığı altında yer alan hususlar esas alınacaktır.

@cakir59,

ben konuyu şu başlıkta tartışmıştım:

22 seneyi tamamladım %45 sürekli psikoz raporum var ama bu başlıkta yazılanlar gibi riskler varsa emekli falan olmam

@OturanBoğa, evet o yüzden sormuştum, mevzuat yönetmelik dediğiniz gibi; dava konusu da edilebilir ama, bu 07.02.2025 tarihli 2025/4 sayılı genelge ile işin içinde çıkıyorlar.

Üst Alt